Så städar och organiserar du kylen

Kylen är ett utrymme som tenderar att bli något rörigt. Det kan till exempel bero på att matvaror som inte förbrukas få stå kvar, eller att man är en stor familj och har svårt att organisera varorna på ett överskådligt sätt. Det positiva är att det är ganska enkelt att organisera upp kylen, och behöver inte ta särskilt lång tid. Det här kan till exempel göras i kombination med en hemstädning, där du samtidigt passar på att rengöra hyllorna därinne.

Så hur ska man egentligen göra? Här kommer ett par tips.

Mejeriprodukter

Mejeriprodukter som smör, mjölk, ägg och ost är saker som de flesta förbrukar ofta. Således ter det dig rimligt att man placerar dem på ett ställe i kylen där de är enkla att komma åt. Om du köper många mejeriprodukter på en och samma gång – flera paket smör och flera paket mjölk till exempel – bör du ha dess bäst före-datum i åtanke. Placera dem enligt FIFO-metoden (First in, first out), så att det nya inte förbrukas före det gamla. Ställ dem gärna på ett sätt så att bäst före-datumet syns tydligt. Det här kan du passa på att göra under en hemstädning.

Frukt och grönt

Det råder vissa delade meningar kring hur frukt och grönsaker ska förvaras. Många menar att det är bäst att lägga dem längst ned i lådan som är avsedd för denna hemstädning Stockholm – men andra menar att frukten håller sig fräsch längre om den placeras högt och öppet i kylen. Frågar du oss tror vi att skillnaden är försumbar – så då är det lika bra att organisera praktiskt och snyggt genom att använda grönsakslådan längst ned. Passa på att organisera detta under en hemstädning.

Har du lite plats i lådan kan du förvara frukt och grönsaker på en hylla i kylan. Se till att hålla dem på behörigt avstånd från andra råvaror, till exempel köttfärs. Kom ihåg att undvika de lite kallare platserna i kylen. Om de fryser kommer de inte vara särskilt aptitliga.

Kött

Det är viktigt att kött skyndsamt placeras i kylen när du kommer hem från mataffären. Behåll det i dess packning eller, om det är opackat eller bristfälligt packat; lägg det på en tallrik och packa in det själv med plastfolie. Se till så att det blir tätt.

Se även till att så att det råa köttet hålls på behörigt avstånd från frukt, grönsaker och tillagad mat. Du kan passa på att organisera detta under en hemstädning.