Vad du behöver veta vid husflytt 

Att flytta överlag kan ta upp mycket tid och kraft, det finns såklart hjälp att få. Oavsett om det är vänner, familj eller flyttfirma så är extra hjälp vid flytt väldigt uppskattat. En flytt till hus kan se ut på olika vis, men oftast är det inte mycket som skiljer sig åt vare sig du ska flytta till lägenhet eller hus. Det finns dock några mer detaljer att gå igenom om du ska flytta till ett hus, som till exempel villaförsäkring, anmälan av ägarbyte och anmälan för sophämtning och andra bekvämligheter som snöplogning och så vidare. Det kan vara smart att sätta upp en plan och organisera allting som du behöver göra inför en flytt till ett hus. Ett av de första tipsen är som sagt att börja i god tid. Innan du börjar packa ned allt i lådor kan det vara bra att sortera och rensa allt som du vill ta med dig till ditt nya ställe. Du kanske har mycket saker som du vill sälja eller skänka till välgörenhet.  

Om du flyttar från ett ganska stort hus till ett annat hus så kommer det förmodligen behövas mycket mer flyttkartonger än om du flyttar från en mindre lägenhet till ett hus, eftersom du förmodligen har mycket mer grejjer. Så tänk på att ha tillräckligt med flyttlådor så du får plats med allt du behöver packa ned. Tänk på att packa ömtåliga saker för sig, slå in dem med tidningspapper så de är skyddade. Andra saker som är tunga och icke ömtåliga kan packas tillsammans. Ett annat smart tips kan vara att märka kartongerna till varje specifikt rum, skriv till exempel kök på dem lådor som ska till köket. Du sparar både tid och underlättar för alla som hjälper till att flytta, har du anlitat flyttfirma så är detta såklart något som dem har koll på och fixar åt dig. Din flyttfirma - Flyttlådor och bärhjälp

Om du vill anlita en flyttfirma så är det bra att anlita dem med framförhållning, att boka dem 30 dagar i förväg ger dig en garanti på att de kan hjälpa dig på det datum du ska flytta. Med flyttfirmans hjälp så kommer ni överens över hur stor flyttbil som behövs, hur många flyttarbetare som behövs och vilka tilläggstjänster du behöver. Du kan anlita en flyttfirma för olika tjänster, antingen tar de hand om exakt allt, nedpackning, transport, uppackning, och städning, eller så hjälper dem till med enklare delar av flytten som till exempel bara transporten. 

Om du vill flyttstäda själv så glöm inte att lämna kvar lite av städredskapen så att du inte råkar packa ned allt sådant, men boka flytthjälp. Tänk också på om du verkligen hinner att städa allting, om du flyttar ut sista dagen på kontraktet och det visar sig att det har tagit längre tid än förväntat så kanske du behöver anlita en städfirma som kan utföra en ordentlig städning åt dig. 

När de praktiska delarna är klara med flytten så är det dags att teckna nya avtal och liknande om du inte redan har gjort det. Hitta ett bra elavtal som lämpar sig för ditt nya hus. När du bor i hus är det även vanligt att ha fast bredband, du kan du beställa antingen bredband för telejack eller fiber. De äldre husen har oftast inte fiberanslutning, detta är något du får kolla upp innan du beställer bredband. Tänk också på att ibland kan det vara smart att teckna dessa avtal innan du flyttar in så att du har internet samma dag du faktiskt flyttar in. Du måste också anmäla ägarbyte för avlopp, sophämtning och vatten samt teckna en villaförsäkring. Det räcker inte med att ha en hemförsäkring när du flyttar till hus. Sist men inte minst så ska du göra en adressändring och folkbokföra dig på din nya adress.