Att inte kontrollera F-skatt kan bli dyrt för konsumenten

Det är inte ovanligt att man kan se reklam från en städfirma eller flyttfirma på en anslagstavla vid mataffären. Med låga priser kan det vara lockande att skriva ner numret och kontakta företaget när en flytt ska ske. Men är det ens ett företag du kontaktar? Att utge sig för att vara företag och att ha F-skatt är inte samma sak. Ett exempel som SVT lyft upp visar vikten av att kolla upp F-skatt.

Självklart finns en fördel att jämföra priser hos många olika företag eftersom det kan skilja ganska mycket mellan dem. Inte sällan hittas de lägsta priserna hos företag som marknadsför sig med lappar i brevlådor eller annonser på lokala anslagstavlor. De kan i vissa fall även hittas på lokala Köp- och säljsidor.

Att titta på priset är bra – men att kontrollera varje flyttfirma är ännu bättre. Ett exempel kan tas från kvinnan i Halmstad som SVT rapporterade om 2017. Hennes flytt blev knappast lyckad och lärdomen var att aldrig anlita en flyttfirma som inte har F-skatt (och därmed är registrerat företag).

Flytten som blev katastrof

Det var år 2017 som SVT rapporterade om den minst sagt misslyckade flytten. Kvinnan kontaktade tre flyttfirmor för att kunna jämföra priset. Hon valde en flyttfirma som erbjöd ett bra pris och började planera flytten.

I det avtal som hon hade med sin flyttfirma så skulle slutpriset bli 5 500 kr för en kontorsflytt stockholm. Med tanke på att det var flera tusen kronor lägre än de andra så var det avgörande för vilket företag hon skulle välja. Men redan när flytten påbörjades visade det sig att problemen kom på varandra.

Denna flyttfirma hade inte rätt redskap, repade möbler och fick till slut ta hjälp av familjen. När det sedan var dags att betala hamnade slutnotan på närmare tre gånger så mycket som var avtalet. Detta eftersom man nu även hade räknat med milersättning, lastbilshyra m.m.

Självklart var det inget som accepterades av kunden och detta inte minst eftersom företaget krävde kontant betalning för sin kontorsflytt stockholm.

Historien slutade med denna flyttfirma blev arg och åkte därifrån, men fortsatte att kräva att pengarna skulle betalas. När konsumentrådgivarna för kontorsflytt stockholm i kommunen kontaktades gjorde man en koll och upptäckte då att det inte ens fanns något företag. De som erbjöd flytthjälp var alltså bara privatpersoner som gjorde detta utan att ha F-skattsedel.

I detta fall betalades ändå fakturan eftersom kvinnan ansåg att hon fått hjälp vid flytten. Däremot inte det tredubbla beloppet som företaget krävde.

F-skatt är första steget

Om någon erbjuder tjänster mot betalning av kontorsflytt stockholm måste detta ske genom ett företag. Att köpa flytthjälp från personer som inte har F-skatt innebär därmed en mycket stor risk. För det första genomförs jobbet till stor sannolikhet svart. Dessutom kan inte en privatperson teckna försäkringar som täcker för dessa arbeten – eftersom de ska utföras av företag.

Ett enkelt sätt att se om en flyttfirma har F-skatt är att söka på deras företagsnamn på Allabolag.se. Där går det inte bara att se deras organisationsnummer utan även företagsform, omsättning och annan information som registreras via Bolagsverket och Skatteverket.